[...] leki stosowane przewlekle zabijają ludzi (odsyłam do statystyk związanych ze skutkami ubocznymi powszechnie i beztrosko stosowanych w USA opioidów : ich nadużywanie w latach 1999-2015 zabiło w USA więcej niż 180 000 ludzi oraz masowo nadużywanych w Polsce preparatów z grupy NLPZ ). Z treningiem nie jest inaczej – im ciężej trenujesz, [...]
[...] ruchu, w porównaniu do podrzutu, wybicia, rwania (np. przysiady), mogą generować przeciążenia w odcinku lędźwiowym wynoszące od kilkuset kg nawet do liczonych w tonach. Dlatego nieprawidłowe dźwiganie bardzo często kończy się kontuzją. Referencje: Granhed H, Jonson R, Hansson T. „The loads on the lumbar spine during extreme weight [...]
[...] diety czy też treningu. Nie warto polegać na niesprawdzonych metodach, saunie, krioterapii, akupunkturze, plastrach "odchudzających" (głównie portfel), elektrycznych stymulatorach mięśni (mogą zaszkodzić tkance mięśniowej i ogólnie zdrowiu). Nie warto stosować restrykcyjnych diet (1000-1200 kcal dziennie), głodówek, ani innych w danej chwili [...]
[...] Kontuzja odnowiła się jakiś czas później, co przekreśliło jego plany oraz uniemożliwiło wykorzystanie stypendium sportowego. Chociaż podnosić ciężary zaczął już w wieku 11 lat, to dopiero w tym trudnym okresie po kontuzji na poważnie zainteresował się kulturystyką. Po kilku latach intensywnych treningów wziął udział w swoich pierwszych [...]
[...] sprzedają się fakty, dużo lepiej kłamstwa lub fałszywe wiadomości publikowane w celu wzbudzania paniki. Termin „handlarze strachem” dobrze charakteryzuje to zjawisko. Dlatego właśnie taką furorę robią wiadomości o „morderczych słodzikach”, „rakotwórczym aspartamie” czy „trującej żywności”. Glifosat w kaszy, czyli źródło wszystkich [...]
Współczesne zalecenia żywieniowe różnią się znacząco od tych obowiązujących jeszcze 30-40 lat temu. Jednak kulturyści nie są głupi i nawet, gdy oficjalnie proponowano niską lub umiarkowaną podaż protein, oni już od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie [...]
Z niewiadomych względów kulturyści, strongmani i „fitness guru” mediów społecznościowych nie tylko powielają mity, ale też wprowadzają potężne zamieszanie, powtarzając zwyczajne kłamstwa. Niedawno Eddie Hall stwierdził, iż w trakcie martwego ciągu pracują włókna wolnokurczliwe, co jest fizjologicznie niezwykle mało prawdopodobne, bo nikt nie używa [...]
Historycznie rzecz ujmując, potencjał tuczący cukru stołowego (sacharozy) oraz szkodliwość nadmiernej konsumpcji glukozy i fruktozy dostrzeżono w latach 60. i 70. XX wieku. Debata rozpoczęła się w latach 70. i dotyczyła roli cukru w chorobach sercowo-naczyniowych. W podobnym czasie, Ancel Keys „wykazał”, iż główną rolę w chorobie [...]
[...] się na świecie. W rzeczywistości wojny toczyły się, toczą się i będą się toczyły, tylko o większości z nich nic nie wiesz. Poza tym dobre wiadomości się nie sprzedają, dlatego dziennikarze i sprzedawcy sensacji koncentrują się w większości na mało znaczących zagrożeniach. Nieaktywność fizyczna, zła dieta i kiepski styl życia co roku zabijają [...]
[...] nadmiernym spożyciem wody. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom dla każdego składnika ciała istnieje krytyczny punkt wysycenia. Organizm najsłabiej toleruje wzrost temperatury, dlatego „robienie wagi” zabiło dziesiątki zawodników, kolejne setki osób zmarły z powodu hipertermii wywołanej farmakologicznie (np. przez DNP). Standardowo zalecenia Przed [...]
[...] jaką mamy dietę, a także to, co ląduje na naszym talerzu. Każdy z wyżej przedstawionych hormonów ma istotny wpływ na nasz organizm, metabolizm, zdrowie oraz samopoczucie, dlatego dobrze zadbać o ich optymalny poziom. Jeśli Twoja redukcja tkanki tłuszczowej idzie marnie, warto wykonać szereg badań hormonalnych i sprawdzić ich poziom. Ewentualne [...]
[...] stojąc + wznosy ramion (przodem, bokiem, w opadzie). Dodatkowo należy pamiętać, iż w niektórych przypadkach w wyciskaniu dominuje triceps oraz m. naramienne, a nie klatka piersiowa. Może to spowodować niedotrenowanie mięśni piersiowych, gdyż wykonanie powtórzenia uniemożliwi np. wcześniej trenowany mięsień trójgłowy ramienia. Podobnie [...]
[...] jednak z reguły nie warto inwestować w soki owocowe. Węglowodany są bronią obosieczną. W nadmiarze potrafią tuczyć, szczególnie jeśli towarzyszą dużej ilości tłuszczów. Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
[...] Jednak szybkość usuwania glukozy z ustroju wzrosła o ~11%”. Czyli internetowi spece nie tylko nie mają pojęcia jak działa metformina, ale snują o niej jakieś fantazje. Dlatego nie należy korzystać z porad ludzi na Facebooku, Youtube oraz forach dyskusyjnych. Większość z nich nie ma pojęcia, o czym pisze. Szczególnie należy się wystrzegać [...]
Wbrew obiegowym opiniom wyciskanie sztangi leżąc na ławce poziomej, nie jest wcale najlepszym, pierwszoplanowym ćwiczeniem dla rozwijania klatki piersiowej. Powiem więcej: większość osób nie skorzysta, z wyciskania leżąc tak, jak tego oczekują pod kątem wzrostu mięśni piersiowych. Istnieje na ten temat bardzo wiele badań, w poniższym artykule [...]
[...] itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki tłuszczowej może być powiązane z cukrzycą, zaburzeniami metabolicznymi czy nawet nowotworami. Otyłość powiązano z różnorakimi rodzajami nowotworów. [...]
[...] widzenia 24 h czasu). Trawienie protein zależy od składu posiłków, m.in. zawartości tłuszczów, ale także od rodzaju białka (jego kinetyki). Bardzo szybko wchłaniane są izolaty i koncentraty białka serwatkowego, o wiele wolniej białko jaja czy kazeinowe. Uznane za wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, [...]
[...] Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach bazuje. Ogólnie, według wiedzy naukowej z ostatnich 10 lat, słuszne wydaje się ograniczenie podaży mięsa (szczególnie czerwonego), a zwiększenie ilości warzyw i owoców. Produkty mleczne, słodycze, słodzone napoje, alkohol oraz [...]